AZ IDEÁLIS KONYHA - KONYHASTÚDIÓ,KONYHABÚTOR,DANKÜCHEN-Magyarországi forgalmazója,Konyhabútorok számítógépes tervezése,konyhabútor gyártás,szerelés.

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

AZ IDEÁLIS KONYHA

KONYHA
AZ IDEÁLIS KONYHA KIALAKÍTÁSAA DanKüchen folyamatosan azon dolgozik, hogy az anyagi kereteket, a technikai lehetőségeket és az Ön által megálmodott konyhát megfelelő minőségi és emberi hátérrel összedolgozza és a legjobb megoldás születhessen.
A konyhabútor tervezése során figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • a hely adottságai (mérete, elrendezése stb.)
 • az elképzeléseket
 • a konyhaépítés követelményeit
 • a praktikusságot
 • a külső megjelenést
 • és az ergonómia szabályait.

A konyha funkcióját tekintve fontos, hogy:

 • általában mennyit főzünk, hány személyre
 • összességében mennyi időt töltünk a konyhában (pl. reggel, délben, este)
 • milyen tevékenységet végzünk a konyhában (pl. reggeliztetés, ebéd, vacsora, egyéb foglalkozások pl. olvasás, mosás stb. vagy akár vendéglátás)
 • milyen konyhagépeket és egyéb berendezéseket szeretnénk a konyhában elhelyezni
 • vendéglátás szempontjából, milyen gyakori a látogatás, vendégek száma, jelleg pl. ital vagy ételfogyasztás
 • mennyi tárolóhelyre van szükségünk és mik az adottságok (pl. kis méretű helységben nem előnyös, ha magas szekrények elveszik a fényt, vagy a munkafelület lehetőségét)

Ebből kifolyólag tudunk javaslatokat tenni, vagy átgondolni Önökkel együtt a konyha kialakítását, hogy milyen formában lesz beépíthető. Ez lehet egy vonalban, párhuzamosan, vagy elfordulva L illetve U fromában. Ezen megoldások lehetőségét bővíti még a félsziget- ill. szigetes megoldások, szinteltérések.
Miután eldöntöttük, hogy hová építhetünk, a technikai adottságok lépnek főszerepbe:

 • vízkiállás
 • esetleg gáz
 • a szellőztetés praktikussága és lehetősége.Szerencsésebb, ha ezeket a pontokat, a kialakítás során tudjuk meghatározni és a tervezés végső kifejletében egy installációs tervet készíthessünk a konyháról.
Azonban ha ezek már adottak és nem változtatható helyzetük, fontos, hogy egy pontos kimérés alapján tudjuk, hogy mi hova kell kerüljön.
Amennyiben a konyha cégünknél megrendelésre kerül, úgy a kimérést modern eszközökkel, személyesen végezzük el a helyszínen, mely alapján a terv pontos leigazításra kerül.
Előzetesen az árajánlat megkéréséig elegendő egy építészeti alaprajz, vagy saját mérés alapján mért méretes vázlatrajz.
Az elektromos kialakításhoz lehetséges, hogy minden esteben hozzá kell nyúlni, de ehhez is segítséget nyújtunk, a miliméter pontosságú tervrajzzal, melyet egy magas szintű számítógépes program segítségével állítunk össze.
A konyha külső megjelenésének meghatározása annyiban fontos az árajánlat tételéhez, hogy meg tudjuk határozni, milyen típusban gondolkodhatunk. Nyilván itt sok részletről lehet szó, ami befolyásolja az árat, a konyhafront pl. matt vagy fényes, milyen színű, a fogantyúk és így tovább. Ezért is szükséges az első alkalommal, amikor időpontot beszélünk meg ügyfeleinkkel, legalább 1-2 órát szánjanak a tervezésre, amelyre egy végső árat tudunk ajánlani. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy megrendelés esetén még nem lehet módosítani a terven, a végső gyártáshoz leadott tervig változtathatunk.
A külső kialakításában nem szabad figyelmen kívül hagyni még, hogy mennyire nyitott vagy zárt a helység, hiszen a színösszeállításunk alapján igazodnia kell a ház vagy lakás többi életteréhez is, amennyiben konyhánk más légtérrel is egybe nyílik.
Az ergonómiai sorrend pedig a következőképpen alakul a főzés vagy ételkészítés során:

 • tárolóhelységből való hozzávalók elővétele (pl. hűtő vagy kamraszekrény)
 • mosás, tisztítás
 • előkészítés, feldolgozás
 • melegítés, főzés, sütés, párolás
 • tálalás
 • mosogatás, takarítás, a rend visszaállítása

A konyhabútor elemeinek tehát ezt a sorrendet ildomos ésszerűen követnie.
Mivel általában több személy is mozog ezen helységben, akár egyidőben vagy különbőző időkben felváltott tevékenységekkel, érdemes figyelmet fordítani a közös konyhai használatra.
Ez jelentheti a családtagokat, vagy vendéget, mely a főző vagy egyéb tevékenységet folytató körül szeretne elhelyezkedni kommunikáció szempontjából. Így fontos hogy emberek ne feltétlenül legyenek útban egymásnak. Lehet szó egy elszeparált gyorsétkező részről, felnőttek részére, vagy gyermekeknek játék sarokról. Itt kell megemlítenünk egyik nagyon praktikus és hasznos elemünket, a lábazati fiókot, mely nem csak helykihasználást biztosít, hanem akár kisgyermekek számára a felnőtt felügyelete alatti játszó blokkot is jelentheti. Így a kommunikáció folyamatosságának is lehetőséget biztosítunk.
A főzés idejét a konyha ésszerű és praktikus berendezésével akár nagy mértékben növelhetjük is, hiszen ha minden kézreálló, illetve nyitás és elérhetőség szempontjából gyorsan rendelkezésre áll, ezzel jelentős időt és energiát spórolhatunk meg.

Ilyen lehet például a fiókos megoldás, ahol nem kell hajolni, mélyen keresgélni, vagy kipakolni a konyhaszerkrényt ahhoz, hogy elérjük a kívánt darabot.
Különböző sarokmegoldások állnak már rendelkezésre, melyek egy-egy mozdulattal előkínálják a mély sarkok tartalmát.

A konyha felsőszekrény kiálló ajtói sem kell hogy többé gondot okozzanak, hiszen sokan tapasztalták már fejükön a kiálló sarkok kellemetlenségét, amíg szükségük volt a nyitott ajtóra a konyhai munkához.
Erre szolgálnak a liftes- ill. egyéb felfele nyíló felső konyhaszekrények, melyek ha nyitva maradnak sem okozhatnak balestet.

Gyakori, hogy a konyhagépeket is olyan emelt szintre helyezzük – lehetőség szerint – hogy annak kezelése ne okozzon gondot. Így például a sütő – mikró – mosogatógép is kényelmesen elérhető magasságba kerülhet.

Ma már nem kell tartanunk attól, hogy a különböző konhyagépeket nem tehetjük közvetlenül egymás mellé vagy fölé, ez a mai konyhatechnológiának köszönhetően nem okoz gondot.
 
Copyright 2016. All rights reserved. www.dankonyha.hu, www.danküchen.hu
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz